clear and close
No data

İmalat Göstergesi Sekiz Ayın En Düşük Seviyesinde

01/08/2024 12:08:08
İmalat Göstergesi Sekiz Ayın En Düşük Seviyesinde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayında 47,2 seviyesine gerileyerek üst üste beşinci ayda da azalmaya devam etti. Bu sonuç, dördüncü ay üst üste eşik değer olan 50’nin altında kalma anlamına geliyor ve sektörün faaliyet koşullarında belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Yeni Siparişlerde Keskin Düşüş

Yeni siparişlerde Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 ayın en sert düşüşü yaşandı. Ayrıca, yeni ihracat siparişlerinde yılın üçüncü çeyreği itibarıyla belirgin bir yavaşlama gözlemlendi. Talep koşullarındaki zayıflık, imalatçıların üretim düzeyini aylık bazda üst üste dördüncü kez azalmasına neden oldu. Bu azalma, Kasım 2022’den bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Personel yetersizlikleri de üretim hacimlerini olumsuz etkiledi.

İstihdamda Düşüş

Yeni siparişlerdeki yavaşlama ile birlikte istihdam seviyeleri de düştü. İstifalar ve emekliye ayrılmalar, bu düşüşü etkileyen faktörler arasında yer aldı. Çalışan sayısındaki azalma, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü. Hammadde ve petrol fiyatlarındaki artışın yanı sıra Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığının etkisiyle, girdi maliyetleri Temmuz ayında keskin bir artış kaydetti. Enflasyon oranları, nihai ürün satış fiyatlarında da Haziran ayına kıyasla yükseldi, ancak satış fiyatlarındaki artış nispeten hafif kaldı.

Girdi ve Nihai Ürün Stoklarında Düşüş

Ham madde teminindeki zorluklar ve yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle tedarikçilerin teslimat süreleri uzadı. Satın alma faaliyetleri belirgin bir şekilde azaldı ve bu azalış Kasım 2022’den bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi. Girdi ve nihai ürün stok seviyelerinde de düşüş gözlendi.

S&P Global Yorumladı

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Temmuz ayı verilerinin Türk imalatçıları açısından bir rahatlama belirtisi sunmadığını belirtti. Harker, “Yılın ikinci yarısına girilirken talep, üretim ve istihdamın haziran ayına göre daha yüksek oranda azalması, sektör üzerindeki baskıların yoğunlaştığına işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Sektörel Performans ve Talep Durumu

Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, üçüncü çeyreğe girilirken imalat sanayi sektöründe genel bir talep zayıflığı yaşanıyor. Yeni siparişlerde, son dokuz ayda ilk kez, takip edilen on sektörün tamamında yavaşlama görüldü. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri hariç tüm sektörlerde daralma yaşandı. En sert gerileme elektrikli ve elektronik ürünlerde gerçekleşti.

Girdi Alımlarında Azalma

İmalatçılar, talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını azalttı. Satın alma faaliyetlerinde tüm sektörlerde düşüş gözlemlenirken, en keskin yavaşlama metalik olmayan mineral ürünlerde kaydedildi. Girdi maliyetleri Temmuz’da daha hızlı arttı ve haziran ayındaki tabloyu tersine çevirdi. Satış fiyatlarında ise artış tüm sektörlerde görüldü.